Blog

I denne blog skriver aut. psykolog Emilie Jahnnie Sigård om det at være særligt sensitiv, om sårbarhed og om mange andre psykologiske emner.

Når sensitive mennesker ender på briksen med stress


Psykologer ynder at bruge en lille model, der taler om sammenhængen mellem sårbarhed og stress. Jo mere sårbarhed der er til stede, des færre belastninger skal der til, før mennesker rammes af stress.På samme måde kan stress fremmane de potentielt sårbare aspekter af sensitiviteten. Og så er tale om den alvorlige stress, der virkeligt rammer nervesystemet og som får dele af hjernen til at forvente fare. Som følge af dette vil kroppen gå være i affekt, og reagere med en lang række symptomer. Sensitive mennesker har fra start af et mere modtageligt nervesystem end andre.


   Se mere her

Når den sensitive krop husker. Neurologiske symptomer der går i tomgang


Da jeg får noget tid tilbage besluttede mig for, at undersøge årsager og behandling i forbindelse med den tinnitus, som jeg har lidt af i 18 år, var jeg ikke klar over, at jeg ville erhverve mig en vigtig brik i min forståelse af en lang række kropslige symptomer.


   Se mere her

Kærlighedskontrakten - fordi kærlighed ikke behøver at gøre ondt


Kærlighedskontrakten er en øvelse i Kapitlet om Kærlighedsforholdet, der findes i min bog:

" Det sensitive hjerte - når alle døre står åbne."


   Se mere her

Om energivampyrisme - også i sensitive mennesker


Om energivampyrisme - også i sensitive mennesker. To afsnit fra bogen " Det sensitive hjerte:når alle døre står åbne."

Det er så vigtigt at forstå dette emne, især hvis man er meget sensitiv.


   Se mere her

Lindring af kroniske smerter og spændingstilstande – gentagelsens helbredende kraft.


Lindring af kroniske smerter og spændingstilstande – gentagelsens helbredende kraft.

 

Læs hele bloggen herunder:


   Se mere her

Når kroppen husker. Metoder til at skabe ro i et sensitivt nervesystem


For noget tid tilbage skrev jeg en blog om, hvordan fysiske (og psykiske) symptomer kan være et ekko af gamle følelsesmæssige påvirkninger, der nu kører i tomgang i kroppens celler og nervesystem. Som en slags indlagret hukommelse.


   Se mere her

Angsten for at miste


Et fint, lille poetisk kapitel om angsten for at miste den elskede...

Fra kapitlet om Kærlighedsforhold i bogen:

Det sensitive hjerte: når alle døre står åbne.


   Se mere her

Mine åbne døre til Kærlighedsforhold


Et meget personligt og selvbiografisk afsnit om mine tidlige og sårbare oplevelser. Fra kapitlet om Kærlighedsforhold i bogen:

Det sensitive hjerte:når alle døre står åbne.


   Se mere her

Misundelsens kraft


Kapitel fra bogen: "Det sensitive hjerte:når alle døre står åbne"

 

Der kan læses flere udpluk her på siden. Bog og tilhørende CD´er findes i webshoppen.

 


   Se mere her

Hvilken fortælling har du om dit parforhold?


Afsnit om "Parforholdsfortællingen" taget fra et større kapitlet om Kærlighedsforholdet fra bogen:

" Det sensitive hjerte - når alle døre står åbne"

Bogen kan købes her på siden, og der kan læses udklip fra flere kapitler.


   Se mere her

Det sensitive barn


Det sensitive barn.

 

Fra kapitlet om sensitive børn og unge i bogen

" Det sensitive hjerte - når alle døre står åbne."


   Se mere her

Magt og energivampyrisme i kærlighedsforholdet


Uddrag fra kapitlet om kærlighedsforholdet i bogen

" Det sensitive hjerte - når alle døre står åbne." af Emilie Jahnnie Sigård


   Se mere her

Når sjælen åbner til andre dimensioner - hjælp i tider med magtesløshed.


BLOG om hvordan sjælen hjælper os i mørke tider


   Se mere her

Et sneak peak fra min bog om dyb sensitivtet


Processen er i gang, jeg er på dyb rejse i spirituelle, dybdepsykologiske og kreative vinkler på den både dybe sensitivitet, men også der, hvor sensitiviteten bliver sårbar igennem traumer og psykiske sår. Det er smukt, det er udfordrende, det er ømt.


   Se mere her

Sneakpeak fra bogen til sensitive hjerter - Tilknytning.


Her er et sneakpeak fra min kommende bog til og om det sensitive og sårbare hjerte. Det lille afsnit er fra kapitlet om familiens betydning.


   Se mere her

En diskussion af begrebet Særligt Sensitiv


Jeg har altid brugt begrebet sensitiv. Så længe tilbage jeg kan huske, har det indgået i mit arbejde. Også før jeg blev bevidst om, at man kunne være særligt sensitiv.


   Se mere her

Det indre venskab beskytter dit sensitive hjerte


Jeg har netop erfaret det endnu engang. Det indre venskab med mig selv, og dets styrke, og evne til at beskytte mit sensitive hjerte. Der var noget, der gjorde mig bange, og jeg tog mig selv ved hånden, og fik bedt om det rigtige og gjort de rigtige ting i forholdet til det sårbare i mig.


   Se mere her

Når vi overtager andres følelser og energi


Undersøgelser af små børn har vist, at der et sted i barnets udvikling opstår en slags empatisk reaktion på et andet barns gråd. Men der er stadig tale om en mere udvendig reaktion, hvor der reageres instinktivt, da barnet i sagens natur ikke kan reagerer ud fra erfaringer eller indsigt. For alle mennesker, der har haft en normal udvikling er der altså en kapacitet for empati.


   Se mere her

Måder, hvorpå du kan skabe mere psykisk energi, og dermed sikre at du kan nyde din sensitivitet uden at tippe til psykisk sårbarhed


Jeg har netop denne weekend haft en inspirerende workshop med 14 dejlige mennesker, og endnu engang fik vi sat den psykiske energi på dagsordenen.

Jeg vil lige ridse op, hvad jeg før har sagt om psykisk energi, blandt andet på min 2. Cd:

Alle kulturer, på nær den vestlige, har et navn for den psykiske energi, der binder alting sammen. Det kan være prana, Chi elle manna.  Al udveksling mellem alt levende er energi, og det er naturvidenskaben heller ikke uenige i, om end den kommer fra en anden vinkel.


   Se mere her

Når stress bliver en måde at fungere på. Om de dybe lag i stress


Da jeg hastigt nærmer mig tiden for udgivelsen af min bog, der går dybt i det sensitive hjerte, og i både fin og smertelig sårbarhed, synes jeg at denne blog er en fin appetitvækker på noget af det, jeg i bogen, behandler mere dybdegående:


   Se mere her

Om drømmenes betydning


En kvinde undrer sig over, at hun hele livet, hver nat, har drømt mange drømme, der gør stort indtryk på hende. Drømmene efterlader hende med en masse svære følelser, såsom skyld og uro i maven, og en angst for at sove, samt en overvældende tristhed om morgenen. Kvinden har arbejdet vældigt meget med problemet, og prøvet mange dybe metoder, men uden held i netop dette område.


   Se mere her

PSYKOLOG-BREVKASSEN - Om morgentristhed


En kvinde spørger:  Jeg er ofte trist om morgenen. Ved du, hvad det er for en mekanisme og hvad jeg evt kan gøre ved det?
Det er min erfaring, at en del mennesker er triste om morgenen. Og ved egentlig depression er det en velkendt mekanisme, at den første del af dagen, er den sværeste at komme igennem.


   Se mere her

PSYKOLOG-BREVKASSEN d. 16-6-14


En kvinde skriver til mig, at hun kæmper med sig selv efter nogle meget alvorlige traumer i den nærmeste familie. Hun kan ikke dele det med sine nære, som har svært ved at rumme det, hvilket desværre er en almindelig problematik. Hun oplever sorg, afmagt, konstant stress i kroppen og tab af tillid til andre, ligesom hun ikke føler lyst til ting, der før var en glæde.


   Se mere her

Om overspisning, afhængighed og energiregnskab. Og om at ville sig selv


Undersøgelser viser, at sukker og kulhydrater, for en kort stund udløser "lykkestofferne" i hjernen og giver et boost af energi.

Alene tanken om sukker kan udløse disse stoffer og skabe en positiv forventning og et løft i den psykiske energi.

Afhængigheden af sukker og mad med de tungere kulhydrater er altså helt reel, og jeg ser ofte sammenhængen mellem overspisning og stress/udbrændthed.


   Se mere her

Skillelinjen mellem sensitivitet og psykisk sårbarhed


Det var igen en rigtig fin oplevelse, at se kendte mennesker fortælle om deres angst, depression og psykiske sårbarhed på DR1 i. Det fryder mit psykologhjerte, at dansk Tv igen sætter dybe menneskelige temaer på dagsordenen. Der går sommetider lidt længe i mellem.


   Se mere her

Sensitive fyrtårne - et spirituelt perspektiv på sensitivitet


Da jeg arbejder med både traditionel og spirituel metode, er jeg sommetider blevet spurgt om; hvorfor jeg ikke inddrager begrebet "englemennesker" eller lignende opfattelser i mine skriverier.

Som udgangspunkt føler jeg, at jeg som psykolog skal favne så bredt som muligt i mine definitioner af fx sensitivitet. Og så er begrebet "særligt sensitive mennesker" et ret nyt begreb i sig selv, der ikke nødvendigvist er så bredt anerkendt som man kunne ønske. Det er det første væsentlige skridt.


   Se mere her

Du behøver ikke at være "nogen", for at være noget. Du er allerede lykkedes


En meget klog og veluddannet mand gik for en tid i terapi hos mig. Han havde en alder, der betød, at han havde arvet sin fars firma, og han har det fint med, at jeg fortæller om den vigtige erkendelse han fik i terapi. Han hører nemlig til de sjældne klienter - en mand i en vis alder!


   Se mere her

Hvorfor skal vi være så fan… perfekte?


Sidste lørdag havde jeg den udsøgte fornøjelse at samle en lille buket venner, kolleger og fb-venner til udgivelsesfest for mit debutalbum. Arrangementet bød bl.a. på mini-koncert med sange fra albummet. Og det var en meget smuk og opløftende oplevelse af de sjældne. Men midt under koncerten blev jeg alligevel en anelse selvbevist. Jeg er ikke slank for tiden, og jeg havde valgt et beige dress, med stumpebukser og pippi strømper. Lidt til den sjove side. Når man står op, når bukserne nogenlunde sammen med strømperne, men når man sidder ned, så opstår der et stykke bart flæsk mellem de to.  Og så sad der sådan nogle smukke velklædte mennesker omkring. Skammen strejfede mig, men forsvandt så i kærlighed og positiv energi. For jeg var bare mig den dag.


   Se mere her

Julebud fra en engel


Jeg spurgte den, hvad den ville mig, og den svarede, at den kom med bud. Jeg undrede mig over, hvorfor så lille og usignifikant en skabning som jeg, skulle have så fint besøg. Men englen kiggede på mig med uudgrundelige øjne og mindede mig om, at ingen er mere vigtige for skaberen end andre. Ingen snefnug er ens, men ikke en af dem kan undværes når verden skal dækkes af sølvhvid sne og glimte i måneskinnet som 1000 diamanter.


   Se mere her

Dating-fælder! Når du skal møde kærligheden


Jeg mødte kærligheden som 35 årig, og indtil da havde jeg temmelig ulykkelige forhold. Som psykolog igennem 15 år har jeg mødt så mange mennesker, der kæmper på det evindelige dating-marked, og i forhold, der bliver smertelige og besværlige.


   Se mere her

Kunsten at arbejde med sorg, smerte og angst igennem kreative processer.


Forleden dag var der noget dybt inde fra, der talte til mig. Sommetider er det en vis kvinde, der sidder under en bredskygget hat ved en gammel eg. Andre gange er det en engel, der er vævet af næsten usynligt stof. Men denne gang kom det et nyt sted fra, og det sagde " hvis angsten vil vise dig noget, og du ikke går med, så er der ikke noget at vise og ikke noget at se" Og siden den dag er jeg ikke gået med, hvilket betyder, at angsten er skrumpet ind på bemærkelsesværdig vis. Det er den kreative stemme, der rakte mig en hjælpende hånd, da nøden var størst.


   Se mere her

Smugkig fra bogen om sensitivitet. En indre rejse mod Kærlighed.


Når du rejser indad, så rejser du mod større bevidsthed om dig selv. Du rejser med et åbent sind og et åbent hjerte, du rejser for at kende alt det du møder. Det er denne parathed, der er så smuk i sig selv.


   Se mere her

Om Sensitivitet og traumer.


Når sensitive mennesker ender en i sårbarhedsproblematik med både sig selv og andre, der leder dem til psykolog, kan de ofte fortælle om bestemte mønstre i den familie de kommer fra. Det handler om en eller anden dynamik, der har betydet, at netop det sensitive barn får en rolle, hvor det skal være nemt, medgørligt, eller ansvarligt for andre i familien. Det kan være en position, hvor der er mindre plads til barnets behov, fordi andres behov fylder mere. Et sensitivt barn vil være mere tilbøjeligt til at få denne rolle, fordi det netop er sensitivt, og har en øget modtagelighed og senere, indføling og måske "gammelkloghed."


   Se mere her

Man kan kalde os, hvad man vil, men vi ER særligt sensitive.


Hvis ikke sensitiviteten forstås på sin egne præmisser, så kan det sensitive menneske blive set som nærtagende, neurotisk, personlighedsforstyrret og svageligt eller umodent. Og det kan åbne op for en masse krænkelser. Sårbarhed kan opfattes på mange måder, men at arbejde med begrebet "særligt sensitiv" er opbyggende, konstruktivt og ikke sygeliggørende. Det handler om at have et modtageligt sanseapparat og et fintfølende mellemmenneskeligt apparat. Og her er basis for kunstnere, forfattere og filosoffer, men også mennesker, der har noget at give andre, uanset profession.


   Se mere her

Om det, at have et publikum, et vidne til livet, og om, hvorfor vi har brug for hinanden.


Hvor mange gange er jeg ikke, som psykolog, stødt ind i sager, hvor bare et enkelt menneskes forståelse og engagement gjorde hele forskellen. Den lærer, pædagog, mormor eller ven, der så og forstod, hvor ingen andre gjorde, i et barns vanskelige liv. Der var et vidne til barnets liv, og det åbnede en sprække til muligheden for en anden indre oplevelse i barnet.


   Se mere her

Tør du være dig selv? Om ægte godhed.


Når det indre venskab er på plads får vi også plads til andre, fordi vi har givet plads til os selv. Så kommer vi videre fra den tillærte "godhed" og flinkeri, og ind i muligheden for at være ægte god. Det er den godhed, der opstår når vi giver fra et ægte og ærligt sted i os selv. Måske kan det betyde, at vi i perioder giver mindre til andre, men det der gives kommer til gengæld fra et sted af lyst og overskud.


   Se mere her

Kærlighedens modsætning er skyld og skam. Om Indre Kærlighed.


Det er vigtigt at forstå at Selvkærligheden eller den Indre Kærlighed, som jeg kalder det, er en langt dybere størrelse end mange os ved. Det er det dybe kendskab til hele vores sjæl, det er accepten af alle dele af os selv, også de mindre ønskeværdige. Det er en indre kærlig forælder, der viser forståelse og overbærenhed, også når vi begår fejl, føler os mislykkedes og reagerer negativt. Den Indre Kærlighed skal træde til, netop der, hvor vi har allermest brug for os selv, og hvor mange af os i stedet går i selvhad og selvbebrejdelse.


   Se mere her

Det er meget voksent, at give sig selv lov til at være lille.


Vi har aldrig forladt barnligheden, uanset, hvor voksne vi føler os. For jo mere fortrængt barnet er, desto mere ballade laver det. Så udspiller det sig, som territoriale konflikter om plads og behovsdækning i parforholdet eller på arbejdspladsen.


   Se mere her

Når overbelastning bliver til angst og depression. Om at omdanne mørke til lys.


Det er centralt at lære, ikke konstant at "gå i smertekrop". For det er et lidelsesfuldt sted at være, der sænker livskvaliteten og ripper op i gamle sår. Det rum i os, er en vigtig del af os, som giver os dybde, erfaring og medfølelse med andre. Men det skal ikke dominere.


   Se mere her

Om energiregnskab og madens følelsesmæssige betydning.


Alt levende vil søge, at holde sig selv i balance. Og hvis psyken ikke får energi nok igennem selvbeskyttelse og egenomsorg, så må regnskabet udlignes med mad eller andre mindre hensigtsmæssige strategier. Og  i det tilfælde er disse strategier altså bedre en ingenting.


   Se mere her

Er du medfølende eller medlidende?


Den dybe dynamik bag sådan et mønster er de lange antenner mod andres behov, som ofte kendetegner sensitive mennesker. Nå vi kommer så langt ud af os selv, og så langt ind i den andens følelser og krop, så udviskes grænserne mellem selvet og de andre.


   Se mere her

Om "at gå i barndommen" sammen med psykologen.


Hvis du trives med den du er, hvis du ikke oplever generel mistrivsel, eller at dit liv slår knuder igen og igen i de samme områder, så lad for Gud skyld den barndom ligge.Men hvis noget konstant går ondt, hvis du mister din energi, og troen på dig selv, så er det vigtigt at du bevidstgør dig om din histories betydning for dit nuværende liv. Den følelsesmæssige bevidsthed kan kaste lys over, alt det der blokerer dig og trækker dig ned. De rum i dit indre, der står mørklagte og truer med at ødelægge de gode ting i dit liv.


   Se mere her

Smerte skaber mere smerte, tryk avler modtryk.


Tryk avler modtryk. Når den sårbare ikke bliver mødt på en omsorgsfuld eller respektfuld måde, reagerer vedkommende med negative følelser, som igen genererer negative følelser i den anden. Og så er feedback systemet etableret. Når empatien forsvinder, opstår der en maskinel holdning til medmennesket.


   Se mere her

En overspisers bekendelser. Sidste del af trilogien om mad og følelser.


Det levner ikke meget plads til den indre flab, den lille gavtyv, der nyder livet, og gør hvad, der passer hende. Den indre Pippi! Sikken et privilegium det er, at mæske sig uhæmmet i gode sager, bare fordi det er så fyldt med lyst! Ingen formaninger eller trusler om det ene og det andet. Bare lyst.


   Se mere her

Er du et løvehjerte eller bare en lille skid?


Livet kræver mod. Det kræver, at vi udfordrer alt det indeni, og alle de stemmer i omverdenen, der standser os i, at forløse det indre løvehjerte. Det stolte, selvstændige væsen, der griber fat om livet og rider stormene af, og som lever livet på egne betingelser, også selv om det sommetider har omkostninger. Men er der noget pris, der er højere at betale, end at miste sig selv?


   Se mere her

Når kreativitet og sensitivitet skaber angst - Om at omdirigere sin energi.


På et mindre videnskabeligt plan har jeg altid følt og oplevet at meget kreative mennesker har en åbning ind til dybe, skjulte områder i psyken, både smukke og grimme. Der skal være rifter i oplevelsen af den almindelige virkelighed for at noget kreativt kan opstå. Og lige der, hvor kreativiteten opstår, kan der også findes angst.


   Se mere her

Når viljestyrken slipper op, og du ikke kan tage dig sammen. SLÅ HJERTET TIL!


Det paradoksale er, at den strategi, der holder os i live i de første mange år, senere i livet bliver netop den faktor, der hindrer os i fremgang.  Hindrer os i at blive hele mennesker. Når vi udøver viljestyrke overfor det sårbare inderst inde.


   Se mere her

Pas på dit sensitive hjerte! Om at have et mønster af overydelse, om selvbeskyttelse og om ”pænhedens fængsel.”


Det der ikke er kommet i udvikling hos os, der har dette mønster af overydelse, er evnen til selvbeskyttelse. Selvbeskyttelsen er en vigtigt ”jeg-funktion”, der tjener til at sikre følelseslivet mod overbelastninger. Og her får begrebet at ”gå i flinkeskolen” en helt ny betydning. For det er med det sensitive menneskes trivsel som indsats. Psykisk og fysisk.


   Se mere her

Om skiftende Gudsbilleder og om, at have brug for sit ego.


Som ung pige synes jeg, at det var pirrende, at diskutere med lige så unge hare Krishna munke på Lyngby station. Jeg spurgte en gang en ung fyr, om det ikke var en ide at få noget godt at spise og et par knald, inden han gik i gang med at transcendere sit ego. Jeg var af den overbevisning, at vi sikkert havde fået det her forbandede ego af en grund, og at vi ikke nødvendigvis skal skynde os hen over det, uanset hvor meget kvababbelse det måtte give.


   Se mere her

Om diagnoser og min ophøjede gakket-hed.


Der har i den senest tid været sagt og skrevet meget om psykiatriske diagnoser, og hvordan de sommetider sidder lidt vel løst hos udvalgte psykiatere.


   Se mere her

Husk hvem du er!


Det er så enkelt, at du overser det, og får gjort livet kompliceret for dig selv: dine følelser er dit kompas, de lyver aldrig, og de vildleder dig aldrig.  Kroppen og følelserne signalerer det du behøver at vide, for at træffe de rigtige valg i dit liv. Men du overhører måske disse signaler, fordi de ikke passer ind i din forestilling om, hvordan tingene er og skal være. Du synes ikke, at du er i en position, hvor du kan skabe de forandringer din sjæl hvisker til dig, og som du måske ikke gør dig helt bevidst. Du mærker bare, at du ikke er glad, selvom dit liv objektivt ser fint ud.


   Se mere her

Aut. Psykolog, forfatter, foredragsholder og sanger
Emilie Jahnnie Sigård

Lyngby Hovedgade 39, 2 th

2800 Kgs. Lyngby

tlf:2684 4596

mail@livsvejlederen.dk


Psykolog Emilie Jahnnie Sigård læser op fra sin unikke bog om sensitivitet

Pressemeddelelse
Det Sensitive Hjerte

I ny bog giver psykolog og kunstner et anderledes bud på, hvordan livet leves med sensitivitet og sårbarhed

Læs mere her