Lindring af kroniske smerter og spændingstilstande – gentagelsens helbredende kraft.

Lindring af kroniske smerter og spændingstilstande – gentagelsens helbredende kraft.

 

Læs hele bloggen herunder:

 

Lindring af kroniske smerter og spændingstilstande – gentagelsens helbredende kraft.

Når vi er bekymrede, stressede og har kroniske smerter og skavanker, så vil vi ofte helt ubevidst bevæge os derhen, hvor den psykiske eller fysiske smerte befinder sig, endnu før vi åbner øjnene om morgenen. Vi tager angsten, tvivlen, håbløsheden, tristheden, desperationen eller magtesløsheden med i seng, og vi vågner med den, som det første vi sanser.

Vi kan ikke selv styre disse reaktioner, for de ligger i det autonome nervesystem, og er samtidig dybt indlejret i vores oplevelse af os selv. Selv konstruktive og positive tiltag kan have svært ved at modvirke, at vi spænder yderligere op, som en reaktion på noget, der er svært at håndtere.

Egentlige kroniske smerter eller kroniske tilstande i kroppen kræver ofte terapi, fysisk træning, og forskellige behandlinger og copingstrategier. Det er vanskeligt og sårbart at leve med, ikke at vide, hvornår livet igen kan leves fuldt om, om nogensinde.

Men min psykologiske erfaring med sensitive, stressede, sårbare og overbelastede kroppe, har vist mig, at der er veje at gå, der kan lindre og endog bidrage til helbredelse.

Jeg har før talt om, hvordan nervesystemet kan køre i tomgang, som en syngeskål, der stadig står og vibrerer længe efter et slag, også selvom de oprindelige belastninger er borte. Kroppen har udviklet kroniske og automatiserede spændingsmønstre og sindet en automatiseret negativ forventning og angst, der ligger dybt i det, som jeg kalder det indre smerterum.

Vi kan ikke bare gribe ind i os selv, og ændre det der sker, fordi vi ønsker det, og det kan være svært at finde kræfter, når alle ressourcer går til de daglige gøremål og basal eksistens. Men vi kan starte med en bevidsthed om, at følelser og automatiserede processer spiller ind i vores kropslige oplevelser, og så tage små skridt ad gangen. Lindring og helbredelse ligger bl.a. i gentagelsens kraft, for på den måde programmerer vi gradvist krop og sind om til nye reaktionsmønstre.

Det er velkendt i smertepsykologien, at det kan være af betydning, at lave dybe afspændingsøvelser hver dag på samme tid, så kroppen til sidste får en forventning om, at nu skal der gives slip. Når det lykkes, skaber det en optimisme og afspændthed, der påvirker sind og krop. Og selv når symptomerne dykker, er der nu en indre reference til, at det KAN lykkes, at opleve det anderledes.

Dybe afspændings- eller mindfulnes øvelser med fokus på vejrtrækning og på accepten af kroppens og følelsernes/tankernes nuværende tilstand kan med held automatiseres, så de til sidst rækker ind i de ubevidste lag af nervesystem og psyke. Det kan være brandsvært i starten, fordi folk med psykisk eller fysisk smerte kan have svært ved at udholde kontakten med kroppen, eller ved at give slip. Det er plagsomt at ligge der. Men det kræver øvelse. Der kan vælges gå meditation eller mindfulnes mens der gås, hvis det er lettere.

Der kan trænges ned i de dybere ubevidste lag i nervesystemet på mange måder. Det kan handle om grænser til omverdenen, fordi smerter forstærkes af overbelastning, mangel på forståelse fra andre, grænseoverskridelser og overydelse i forholdet til andre.  Og når først den kroniske tilstand har etableret sig, skal der mindre og mindre til, før kroppen reagerer. Det kræver meget lydhørhed og respekt for kroppens signaler.

Det kan dreje sig om selvkærlige og aflastende strategier i forholdet til os selv. Det belaster at være selvbebrejdende og skamfyld, eller føle skyld over en manglende formåen.

Det kan være vigtigt at opsøge selvkærlige og hjerteåbnende sammenhænge eller at etablere sådanne rum i vores eget liv. Det kan være kontakten til naturen, varme og livskloge bøger, små kreative tiltag eller taknemmeligheds – og selvkærlighedsdagbog. Det er vigtigt at skabe gode fortællinger om fremtiden, og at skabe rum at tro. Nogle gange kræver det kropsorienteret terapi eller samvær med mennesker, der har positive input til situationen. Visualisering, bøn og healing giver mening for mange.

Men gentagelsens kraft er påvist virksom. Det at blive ved og ved, at påvirke det i krop og sind og nervesystem, der skaber opspænding og angst. Der kan findes og købes mindfulnesøvelser på nettet, ligesom dansk forening for afspændingspædagoger har nogle fine øvelser.

På min side kan der købes digitale CD´er med øvelser til afspænding og beskyttelse af nervesystem, og hele min bog ” Det sensitive hjerte: når alle døre står åbne” handler om den følelsesmæssige bevidsthed, der er så vigtig for at finde vej ud af psykisk og fysisk smerte. Bogen indeholder også mange øvelser og anvisninger.

SE MERE HER

Det er vigtigt aldrig at give op. I alt fald ikke for længe af gangen, for alle kan, efter min mening, få det bedre, selvom det nogen gange er en længere proces at finde sin vej igennem.

Kærligst
Psykolog

Emilie Jahnnie Sigård

 

 

Aut. Psykolog, forfatter, foredragsholder og sanger. Emilie Jahnnie Sigård

Aut. Psykolog, forfatter, foredragsholder og sanger
Emilie Jahnnie Sigård

tlf:2684 4596
mail@livsvejlederen.dk

4070 Kirke Hyllinge (Lejre)
2830 Virum

Bog af Emilie Jahnnie

Det sensitive hjerte - Når alle døre står åbne


DKK 299,00


Psykolog Emilie Jahnnie Sigård læser op fra sin unikke bog om sensitivitet

Pressemeddelelse
Det Sensitive Hjerte

I ny bog giver psykolog og kunstner et anderledes bud på, hvordan livet leves med sensitivitet og sårbarhed

Læs mere her