Jeg har netop denne weekend haft en inspirerende workshop med 14 dejlige mennesker, og endnu engang fik vi sat den psykiske energi på dagsordenen.

Jeg vil lige ridse op, hvad jeg før har sagt om psykisk energi, blandt andet på min 2. Cd:

Alle kulturer, på nær den vestlige, har et navn for den psykiske energi, der binder alting sammen. Det kan være prana, Chi elle manna.  Al udveksling mellem alt levende er energi, og det er naturvidenskaben heller ikke uenige i, om end den kommer fra en anden vinkel.

 

Jeg har netop denne weekend haft en inspirerende workshop med 14 dejlige mennesker, og endnu engang fik vi sat den psykiske energi på dagsordenen.

Jeg vil lige ridse op, hvad jeg før har sagt om psykisk energi, blandt andet på min 2. Cd:

Alle kulturer, på nær den vestlige, har et navn for den psykiske energi, der binder alting sammen. Det kan være prana, Chi elle manna.  Al udveksling mellem alt levende er energi, og det er naturvidenskaben heller ikke uenige i, om end den kommer fra en anden vinkel.

I det energipsykologiske arbejde bliver det vigtigt, at afdække energetiske udvekslinger mellem folk, men også at afdække, hvordan den enkelte administrerer den energi de har til rådighed. Sensitive mennesker har ikke mindre energi end andre, men der går mere energi ind i indre processer og efterbearbejdelse af sociale situationer end tilfældet er med folk, der er mindre sensitive.

Når det bliver så uendeligt vigtigt, at have en følelsesmæssig bevidsthed om, hvordan den psykiske energi bruges, er det fordi, at underskud af psykisk energi kan betyde forskellen mellem sensitivitet og psykisk sårbarhed.

Underskud af psykisk energi vil ofte pege i retning af, at der er for meget der belaster og / eller dybtliggende mønstre, der får energien til at stå og lække, ligesom en bil lækker olie. Lige meget, hvad der gøres, er der et konstant spild af psykisk energi.  Jo mere overbelastet systemet er, des mere tipper vi mod psykisk sårbarhed, der betyder konstant træthed, fysiske og psykiske symptomer.

Her er nogle bud på, hvad der kan opbygge energien:


At tale kærligt til dig selv, og altid vælge den fortolkning af en situation, der letter dig, og som får din krop til at spænde af. I det hele taget er noget af det mest grundlæggende i selvomsorg, at vælge en afspændt og overbærende holdning til så meget som muligt. Sensitive mennesker, der er ude af balance, har et kronisk overspændt nervesystem, der altid er i alarmberedskab, med mange potentielle problemer til følge.

Altså at tale beroligende til den del af dig, der har det skidt eller som trænger til omsorg.

At arbejde med alle former for perfektionisme, der altid bunder i selvværds temaer. At udvikle en evne til at bære over med egne fejl og mangler er en af de ting, der fortæller både nervesystem og de sårede følelser indeni, at du er ok som du er, og at der ingen fare er. Du bliver også langt mindre sårbar overfor andres kritik, fordi du ikke smadrer dig selv indefra. Kritikken bliver i de yderste lag (entreen) og bearbejdes der, i stedet for at ramme dig lige i hjertekulen. Du er taler til dig selv, som du ville tale til en, der holder af.

At sætte rammer omkring samværet med andre. Hvis du oplever, at mennesker i dit liv, som du ikke kan eller vil undvære, trækker for meget energi, så find ud af, hvordan du bedst trives med dem. Det kan være måden, hvorpå I er sammen, og det kan også være, hvor længe. Mange oplever, at det er tidsintervallet, der gør en forskel på, hvornår samværet er rart og, hvornår det bliver for meget.

At opsøge forhold, der øger din indre følelse af værd. Hvad skal du med relationer, der ikke kan det? I den sidste ende bør forhold handle om, at vi øger trivslen og kærligheden i den anden og omvendt.

At tage et dybt kig ned i alle de forhold, der påvirker din energi, for at sikre, at du hele tiden udvikler dig mod, at bringe mere af alt det ind, der skaber overskud og dermed balance i dig.

At blive synlig for dig selv og dine behov. Du kan skrive til dig selv, male dig selv eller din indre have. Synge eller lege eller digte dig selv. Vær nysgerrig på, at få et dybt kendskab til alle dine sider. På den måde kan du afspænde dig selv, ved at sikre at de forskellige dele af dig samarbejder og forsoner sig, frem for at konflikte og skabe indre spændinger.

Vi er så gode til at se andres behov, men ikke altid til at se vores eget perspektiv. Ved at blive synlige for os selv, kan vi langt bedre mærke, hvad der tilhører os, og hvad der tilhører andre.

At have en mindful holdning til, især svære følelser, kan forkorte den psykiske smerte og skabe ro og accept omkring dig selv, andre og besværlige livssituationer. Der er nærmest en magi i, at give slip og mærke, hvordan alting efterfølgende har det med at løse sig. Når du tømmer dig for bekymringer, så opstår der et tomt rum, som noget nyt kan træde ind i, og det er en meget smuk proces.

At gøre ting, der virker motiverende, engagerende og som booster alle dine ressourcer og din livsglæde og følelse af din egen indre styrke og stolthed over dig selv! En af mine kursister havde følgende ord om det der gav hende energi: VÆKST!

At gøre ting med dem vi elsker, der åbner hjerte og sind.

Gennemgå listen og husk at det modsatte af de foreslåede ting er energidrænere, der skaber ubalance, og at her er selvmishandling, perfektionisme og nedbrydende relationer de absolutte topscorere.

Gå i proces med alt det, der skaber psykisk energi i dit liv! Det kan være individuelt fra person til person og mulighederne er uendelige!

Har du ikke læst min sidste blog om selvfortællinger, vil jeg foreslå, at du også læser den for uddybelse af dette tema.
Læs HER

Du kan også arbejde med en mine CD´er: Selvomsorg for Sensitive Hjerter. Du kan lytte og købe HER

Kærligst
Psykolog
Emilie Jahnnie Sigård.

Af aut. psykolog
Energipsykologisk Center
Energipsykologisk Center

Aut. Psykolog, forfatter, foredragsholder og sanger. Emilie Jahnnie Sigård

Aut. Psykolog, forfatter, foredragsholder og sanger
Emilie Jahnnie Sigård

Energipsykologisk center

tlf:2684 4596
mail@livsvejlederen.dk

Bog af Emilie Jahnnie

Det sensitive hjerte - Når alle døre står åbne


DKK 299,00


Psykolog Emilie Jahnnie Sigård læser op fra sin unikke bog om sensitivitet

Pressemeddelelse
Det Sensitive Hjerte

I ny bog giver psykolog og kunstner et anderledes bud på, hvordan livet leves med sensitivitet og sårbarhed

Læs mere her