Undersøgelser viser, at sukker og kulhydrater, for en kort stund udløser "lykkestofferne" i hjernen og giver et boost af energi.

Alene tanken om sukker kan udløse disse stoffer og skabe en positiv forventning og et løft i den psykiske energi.

Afhængigheden af sukker og mad med de tungere kulhydrater er altså helt reel, og jeg ser ofte sammenhængen mellem overspisning og stress/udbrændthed.

 

Undersøgelser viser, at sukker og kulhydrater, for en kort stund udløser "lykkestofferne" i hjernen og giver et boost af energi.

Alene tanken om sukker kan udløse disse stoffer og skabe en positiv forventning og et løft i den psykiske energi.

Afhængigheden af sukker og mad med de tungere kulhydrater er altså helt reel, og jeg ser ofte sammenhængen mellem overspisning og stress/udbrændthed.

En overspiser er ikke altid særlig overvægtig, men de fleste overspisere mangler energi til livet.

Jeg har tit talt om et energiregnskab, for det giver så god mening, at blive opmærksom på, hvordan vi administrerer den energi  vi hver især har til rådighed. Har vi et mønster, der sikrer os en psykisk og fysisk energi i balance eller endog skaber mere energi vores liv? Eller er vi hele tiden i underskud?

Det er ikke så vanskeligt, at lave et regnskab over aktiviteter og gøremål, selvom det kan kræve en større indsats at ændre på. Kompleksiteten opstår når vi skal dybt ind i vores psykiske struktur, for at forstå, hvorfra energien lækkes.

Det er netop det kapitel i min bog jeg er nået til. Når vi konstant "lækker" energi fra et ubevidst sted i psyken, kan det være svært at forstå, hvorfor vi går i underskud.  Vi har ofte at gøre med det jeg kalder "grundsåret", som er noget af det dybeste psykiske stof vi har fået med os. Grundsåret er det eller de dybeste selvfortællinger eller sår fra vores livshistorier, der trækker os rundt i manegen.

At vi skal være perfekte, at vi skal være "gode", at vi ikke har noget værdi med mindre vi er givende og selvopofrende.  At vi skal være dygtige og smukke og succesfulde for at have værdi.

At vi bare ikke er så meget værd, hvilket er den værste, for så er der ikke en gang en kompenserende strategi.

Det kan også være indre billeder af, hvordan et liv skal være, eller hvordan vi skaber accept fra andre, som vi har båret med hele livet. Det kan være hårdt altid at jagte disse indre billeder. Og undervejs forsømmer vi alt det i os, der bare gerne vil være.

Jeg er helt klart en drømmer selv, og jeg går ind for drømme, store som små. Men at have sjælen med betyder, at hele det indre skal plejes undervejs. Det betyder en accept af det der er sårbart, og det der går i modstand indeni, når tingene vokser. Det betyder en accept af kroppens behov, som fx luft og hvile, også når det ikke føles belejligt.  Det betyder, at have så meget følelsesmæssig bevidsthed, at vi kan se, hvornår vi arbejder ud fra grundsåret, og hvornår vi arbejder ud fra et ægte sted af lyst og motivation. Sommetider blander det sig sammen, men det skaber en konstant energilæk alene, at arbejde ud fra grundsåret, uanset om vi er forretningsfolk, behandlere, hjemmehjælpere eller forældre.

Det er vigtigt at forstå, at overspisning er en kompenserende strategi i mangel af bedre. Og det er med alle strategier således, at de faktisk kan være med til at holde os i live. I psykisk forstand. Derfor er det vigtigt at se kærligt på sine afhængigheder, og forstå, at de ikke slipper, før vi får sat noget andet i stedet.  Bedst af alt, en balance i det psykiske energiregnskab.

Ud over bevidstheden om grundsåret, tæller et energiregnskab også bevidstheden om, hvordan vi forholder os til os selv. En selvkritisk, ukærlig holdning skaber mere afhængighed, fordi det øger til den samlede belastning.

I en af mine egen sessioner fandt jeg mantraet: "JEG VIL MIG"! At skabe dybe forandringer kræver at du virkelig vil dig selv. At du vil nære dig selv, så godt du overhovedet kan.

I mit eget arbejde med overspisning, har jeg måtte sande, at dette selvkærlighedsarbejde kommer først.  Selve afhængigheden, hvad den end måtte være, er det sidste der slipper. Det er som om at både krop og sind skal være helt sikre på, at vi har noget andet at sætte i stedet.

På den måde kan måde kan man sige, at vores krop og sind virkeligt vil os.

Den dybe forandring sker, når du virkelig vil dig selv!


Ps. Jeg har lavet to Cd ´er der kan inspirere til dette arbejde.
Du kan finde dem her :  http://streaming.energi-psyk.dk/

Kærligst

Psykolog Emilie Jahnnie Sigård.

Af aut. psykolog
Energipsykologisk Center
Energipsykologisk Center

Aut. Psykolog, forfatter, foredragsholder og sanger. Emilie Jahnnie Sigård

Aut. Psykolog, forfatter, foredragsholder og sanger
Emilie Jahnnie Sigård

Energipsykologisk center

tlf:2684 4596
mail@livsvejlederen.dk

Bog af Emilie Jahnnie

Det sensitive hjerte - Når alle døre står åbne


DKK 299,00


Psykolog Emilie Jahnnie Sigård læser op fra sin unikke bog om sensitivitet

Pressemeddelelse
Det Sensitive Hjerte

I ny bog giver psykolog og kunstner et anderledes bud på, hvordan livet leves med sensitivitet og sårbarhed

Læs mere her