Hjælp jeg dør af skræk!

Artikel i VI UNGE. Skrevet af Annette Aggerbeck

Læs orginalartiklen her

 

Det er hæsligt at være så bange for noget, at hjertet hamrer af sted, man ryster over hele kroppen og går i panik. Her kan du møde 4 piger, hvis største skræk er hunde, edderkopper, nåle og mørke.

Af: Annette Aggerbeck

Julie (15) er bange for hunde:

"Jeg løber skrigende væk hver gang"
For et år siden ventede Julie og nogle af hendes klassekammerater på bussen ved et stoppested, hvor der også stod en mor med barnevogn og en stor hund i snor. Da moren bøjede sig ned for at samle noget op, slap hun barnevognen, og Julie nåede at standse den, før den trillede ud på vejbanen. Hunden troede, at Julie ville snuppe barnevognen og hoppede gøende op ad Julie.
- Jeg nåede at fjerne mig, før den bed mig, men jeg blev frygtelig bange, rystede over hele kroppen og skreg. Mine klassekammerater grinede ad mig, fortæller Julie.
Siden har hun været bange for hunde.
- Mange hunde går frit omkring og sidder foran husene i min by, så jeg går i en stor bue uden om dem og over på den anden side af vejen. Mine veninder synes, at jeg overreagerer. Det gør jeg måske også, men jeg kan ikke lade være, fortæller Julie.
På et tidspunkt delte hun reklamer ud i en weekend. Da hun rundede et hushjørne, gik hun lige ind i en stor gøende hund. Julie gav sig til at løbe, så hurtigt hun kunne med hunden i hælene, og hun stoppede først, da hunden for længst var væk. Julies mor måtte overtage uddelingen af reklamer. Julie er sjældent hjemme hos sin bedste veninde Karoline, fordi hun har en amerikansk bulldog, der endnu er hvalp og bider meget.
- Karoline prøver at overtale mig til at røre den, men jeg har ikke lyst. Hun kan godt blive lidt irriteret på mig, og det kan jeg også selv. Jeg ville ønske, at jeg aldrig havde mødt den hund, der gjorde mig bange. En pige i min klasse var også meget bange for hunde. Hun gik til en hypnotisør, og nu er hun slet ikke bange for hunde mere. Jeg overvejer også at prøve en hypnotisør, siger Julie.


Stephanie (15) er bange for edderkopper:

"Jeg ville ønske, at andre forstod min skræk"
Stephanie har altid været bange for edderkopper. Når hun ser en edderkop, får hun koldsved og begynder at ryste. Opdager hun en edderkop i et værelse, går hun ikke derind, før hun har fået nogen til at fjerne den.
- Jeg ved ikke, hvorfor edderkopper skræmmer mig, men jeg er bange for, at de skal røre ved mig. Hvis jeg er på steder, hvor der ikke er så lækkert, kigger jeg efter edderkopper. Jeg tjekker også altid min seng om aftenen, siger Stephanie.
Hendes veninder synes, at hun overreagerer, når hun skriger op ved synet af en edderkop, og de beder hende slappe af. Men Stephanie kan ikke slappe af.
- Forleden dag opdagede jeg en edderkop på min hovedpude og skyndte mig at hente min mor, så hun kunne fjerne den. Men da vi kom tilbage, kunne vi ikke finde den, selvom vi brugte lang tid på at lede overalt. Så jeg valgte at sove i stuen de næste par dage.
- Min mor siger, at det er noget pjat. Der er ingen andre i min familie, der er bange for edderkopper. Jeg går altid i panik, når jeg ser en edderkop, og det gør bare det hele endnu værre. Det ville hjælpe mig, hvis min familie og mine veninder respekterede min skræk i stedet for at lade sig irritere, for jeg synes jo også selv, at det er irriterende, at jeg skal være så bange, men jeg kan ikke gøre for det.
- Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, når jeg engang skal bo alene. Så kommer der ikke lige nogen og fjerner edderkopperne for mig. Jeg har prøvet at klaske en kæmpe edderkop på min væg engang, hvor jeg var alene hjemme - jeg lukkede øjnene og knuste den med en sko, men den fik lov til at sidde på væggen, for jeg turde ikke fjerne den. Jeg tror altid, jeg vil være bange for edderkopper, siger Stephanie.


Cecilie (15) er bange for nåle:

"Jeg måtte droppe turen til Thailand"
- Min skræk for nåle skyldes en episode, da jeg var 7 år, og mine søskende skulle have deres 6 års vaccination. Jeg var med dem og min mor hos lægen, der fandt ud af, at jeg heller ikke havde fået denne vaccination. Uden at advare mig, stak de nålen i mig, og jeg blev meget forskrækket, fortæller Cecilie.
Året efter fik hun astma og skulle igennem blodprøver og en priktest, hvor man laver en række bittesmå prikker i huden på underarmen med forskellige stoffer for at undersøge, hvad man er allergisk overfor. Men Cecilie var så bange, at de måtte nøjes med blodprøver under tvang - der skulle 4 sygeplejersker til at holde hende imens.
- I sidste uge var jeg hos lægen, som igen foreslog en priktest. Jeg får det dårligt, når jeg tænker på det og begynder at ryste og græde. Jeg havde det ligesådan, da jeg skulle have min12 års vaccination. Jeg ventede et helt år med den og fik en tid hos lægen, hvor jeg sammen med min far snakkede om min skræk. Så fik jeg en ny tid, men de endte med at holde mig, og sygeplejersken gemte sprøjten på ryggen, for at jeg ikke skulle se den. Men det gjorde bare det hele værre. Jeg græd resten af dagen efter den rystende oplevelse, fortæller Cecilie.
Da hun skulle til Thailand for et par år siden i julen med sin mor og papfar, ville de ikke bestille rejsen, før Cecilie havde fået den nødvendige vaccination. Cecilie fik tilbud om at få noget beroligende før vaccinationen, men hun var så bange, at familien måtte droppe turen til Thailand til stor skuffelse for alle.
- Det er vigtigt for mig at få et andet forhold til nåle, for min angst gør, at jeg hverken kan komme ud og rejse eller få vigtige vaccinationer som for eksempel den imod livmoderhalskræft. Mange kan ikke forstå, hvordan man kan være så bange for nåle, og det hjælper mig ikke, siger Cecilie.

Michel (14) er bange for mørke:

"Min fars død gjorde mig mørkeræd"
Michel har været bange for mørke, fra hun var 8 år. Hun mener selv, at det skyldes, at hun på det tidspunkt mistede sin far. Hun fandt sin far død af hjerteslag nytårsmorgen, hvor hun havde overnattet hos bedsteforældrene sammen med faren, der var skilt fra moren. Michel og hendes små søskende sov i samme værelse som ham, og da de vågnede, fandt de ham liggende livløs foran døren. Han spærrede døren, så de måtte have hjælp for at komme ud. Michel blev så bange, at hun gik til psykolog et år efter. Siden har hun været bange for mørke.
- Dengang troede jeg, det var monstre, der slog mennesker ihjel, så jeg kunne ikke sove, for jeg var bange for, at der kom nogen i mørket og tog mig, mens jeg sov. Måske har jeg også været påvirket af de gyserfilm, jeg dengang så sammen med min onkel, fortæller Michel.
- Nu ved jeg godt, at der ikke findes monstre, men jeg er bange for skygger på væggen. Når jeg går op ad trappen om aftenen, går jeg med næsten lukkede øjne op og hvisker til mig selv, at der ikke sker mig noget, og så løber jeg op. Min mor forstår mig godt, hun er også selv lidt bange for mørke, så hun følger mig ofte op på værelset, når jeg skal sove. Når det er ekstra slemt, mærker jeg en kold luft på vej op ad trappen, som om nogen ånder mig i nakken, og så hamrer mit hjerte kraftigt.
Michel har altid en lille vågelampe tændt ved døren. Det gør hende mere tryg. Det hjælper hende også at sove med sin hund helt oppe på hovedpuden.
- Min bedste veninde har hjulpet mig meget. Hun skriver tit til mig om aftnen og beroliger mig. En aften, hvor jeg var ekstra bange, sendte vi hinanden sms'er, mens jeg gik op ad trappen, så jeg kunne koncentrere mig om noget andet end min skræk. Bagefter snakkede vi i telefon, indtil jeg faldt i søvn. Det betyder meget at have en god veninde, der forstår en, siger Michel.

Aut. Psykolog, forfatter, foredragsholder og sanger. Emilie Jahnnie Sigård

Aut. Psykolog, forfatter, foredragsholder og sanger
Emilie Jahnnie Sigård

tlf:2684 4596
mail@livsvejlederen.dk

4070 Kirke Hyllinge (Lejre)
2830 Virum

Bog af Emilie Jahnnie

Det sensitive hjerte - Når alle døre står åbne


DKK 299,00


Psykolog Emilie Jahnnie Sigård læser op fra sin unikke bog om sensitivitet

Pressemeddelelse
Det Sensitive Hjerte

I ny bog giver psykolog og kunstner et anderledes bud på, hvordan livet leves med sensitivitet og sårbarhed

Læs mere her