10 veje til et sjovere liv

Artikel af Annette Aggerbeck i FEMINA 2007.

 

Vil du øge din energi, have det sjovere med din partner, droppe den dårlige samvittighed over for børnene, få styr på din økonomi og alle bekymringerne - med andre ord: Vil du glæde dig til hver ny dag? Her giver vi dig tips til, hvordan du med enkle kneb kan blive en kraftfuld og mere harmonisk udgave af dig selv. Det kræver kun, at du beslutter dig!
 
Af: Annette Aggerbeck
 
1: Skab overskud med motion
Motion gør dig mere afslappet i stressede perioder, samtidig med at du tænker klarere og får mere overskud, fordi din krop bliver stærkere, så du kan overkomme flere ting i hverdagen. I starten vil du ganske vist blive træt efter motion, men efter et par uger mærker du forøget energi. Hvis du dyrker motion, som du trives med, vil du også opdage, at du begynder at tænke mere positivt. Og ikke nok med det: Du udsætter aldringsprocesserne, nedsætter risikoen for overvægt, forhøjet blodtryk og sukkersyge. Selv om mange af os ved, at motion er supersundt, kan det være svært at få sat sin krop i bevægelse. Fysioterapeut Lotte Paarup har følgende råd til, hvordan du får motion ind i din hverdag:
- Det vigtigste er at finde en motionsform, du synes er sjov. Det skaber ikke så meget overskud at tvinge dig selv af sted til det lokale fitnesscenter, hvis du ikke har lyst. Det hjælper heller ikke på din motivation, hvis du kun begynder at motionere, fordi din partner synes, at du er ved at blive for tyk. Du skal ville det selv! Sørg også for at variere din motion, så du ikke kommer til at kede dig. Og lav realistiske mål - du kan jo ikke løbe maraton første dag, så start med at løbe et par kilometer. Vær tålmodig, og accepter at det tager tid at komme i god form, siger Lotte Paarup.

2: Spis dig til mere energi
En sund basiskost giver energi i hverdagen. Hvis din basiskost er i orden, får du hver dag 600 gram frugt og grønt, magre mælkeprodukter, fuldkorsprodukter, kød (helst lyst) og fisk. Herudover er en god fordøjelse alfa og omega - kroppen skal af med sine affaldsstoffer, for at du kan fungere optimalt.
- Hvis du har forstoppelse, står din tarm stille, og du bliver ikke så hurtigt sulten, så du spiser få store måltider, og det dræner dig for energi. For at holde energien oppe i løbet af dagen skal du derfor spise mange små og sunde måltider, siger diætist Cecilia Arendal.
- Spis masser af grøntsager for at få fibre, men også fuldkornsprodukter. Rug og havre giver den bedste form for fibre, fordi de er vandopløselige og masserer tarmen indefra, hvor spelt og hvede giver mere slagger, der irriterer fordøjelsen. Det sundeste brød er langtidshævet og gerne en dag gammelt. Drik tilpas med vand for at holde hjernen klar og kroppen i vigør i løbet af dagen. Drikker du meget mere end 1-1½ liter om dagen, kan du komme til at skylle vigtige næringssalte ud og på den måde også forhindre et eventuelt ønsket vægttab. Dyrker du motion, hvor du sveder meget, skal du selvfølgelig drikke lidt mere, siger Cecilia Arendal.

3: Løs dine konflikter
Vi skal ikke være så bange for konflikter, for de er enormt lærerige, mener Lars Mogensen, konfliktcoach og aktuel med bogen 'Konflikthåndtering', som han har skrevet sammen med skuespilleren Josefine Ottesen.
- Bliv i konflikten i stedet for at flygte, for konflikter lærer os at håndtere vores liv. For at være god til at løse en konflikt, skal du være nærværende og kunne mærke dig selv, når du står i den, siger Lars Mogensen.
Konflikter handler dybest set om at være overhund og underhund. Det vigtigste for os er at vinde og blive overhund, så vi efter tre sætninger glemmer, hvad vi startede med at skændes om. Vi går i affekt og bliver snigløbet af vores krop, hvis ikke vi kender dens signaler.
- I stedet for at lade sig provokere, er det vigtigt, at man respekter følelsen hos den anden uden nødvendigvis at acceptere hans adfærd. Stop op og se konflikten i helikopterperspektiv, hvor du kommer ud af din affekt og ser det hele ovenfra. Hvis du ønsker at løse konflikten, er det motiverende hele tiden at huske dig selv på, hvad du ønsker at opnå. Tag udgangspunkt i, hvad du selv føler - snak i 'jeg-sprog'. Du skal bruge mindst lige så meget energi på dig selv, som du bruger på den anden i konflikten. Du skal derfor kende dig selv for at blive en god konfliktløser, siger Lars Mogensen.
 
4: Drop stress
Symptomerne på stress er forskellige fra person til person - måske føler du, at du har en knude i maven, du sover dårligt, har trykken for brystet, eller er mere irritabel end du plejer. Er du i tvivl, om du er stresset, kan du teste dig på www.bcoaching.dk. Du kan også gå en tur i naturen eller sætte dig ned et roligt sted og mærke efter, hvordan du har det, og hvad du ønsker.
- Det gælder om at flytte sit fokus fra hovedet og mærke efter i maven. Hvis du er rigtig stresset, føles det som regel ikke godt i maven. Hvis du har behov for mere tid til dig selv, så prøv at skabe luft i din kalender ved at arbejde mere smart og effektivt. Prioriter og planlæg din dag, for det er svært at undgå stress, når du først står midt i situationen, siger stresscoach Inger-Merete Bruhn, der også anbefaler, at man på forhånd aftaler med sig selv, hvad man vil bruge sin ekstra tid til. Når man er vant til at styrte rundt for at nå det hele, opstår der let en tomhedsfølelse, når man pludselig har tid - og den tid skulle jo nødig bare bruges på andre pligter. Brug tid hver uge til at mærke efter, hvordan det går med at blive mindre stresset. Find ud af, hvad der har stresset dig i den uge, der gik, og planlæg, hvad du vil gøre anderledes næste uge for at undgå stress. 
- Daglig motion, mental afslapning og et godt grin er også vigtigt for at undgå stress. Lad være med at arbejde nogle timer før du skal sove, for så sover du bedre, siger stresscoach Inger-Merete Bruhn.
 
5: Dyrk de gode venskaber
En god social omgangskreds øger livskvaliteten og forebygger ensomhed. Undersøgelser viser desuden, at venskaber i forskellige aldre er livsforlængende.
- Hvis du for eksempel kun har veninder på din egen alder med små børn ligesom dig, kan I hurtigt blive enige om, at det er ret hårdt. Har du derimod veninder, der er over det stadie, kan du se småbørnsperioden i et andet perspektiv, siger psykolog Connie Hvam.
Dit behov for veninder er forskelligt, alt efter om du er indadvendt eller udadvendt. Udadvendte har nemlig et stort behov for at lade op sammen med veninder, mens indadvendte samler flere kræfter alene.
- Så spørg dig selv, hvor mange veninder, du har behov for, og hvilken rolle de skal udfylde. Veninder har forskellige funktioner - en kan være gå-i-byen-veninde, en anden shopping-veninde, en tredje snakker du dybere med...Veninder kan også erstatte den familie, du aldrig har haft, men savner.
- I en travl hverdag er det svært at få plads til mange veninder, for venskaber skal plejes. Vælg dem du har brug for, og hvor I begge giver noget. Vi udvikler os i forskellige retninger, så der skal være plads til udvikling i et venskab. Ellers er det måske på tide at få sagt ordentlig farvel. Der kan ligge meget overskud i at give sig selv lov til at afslutte et venskab pænt, siger Connie Hvam.

 
6: Få større arbejdsglæde
- Mange af os ville blive mere tilfredse i vores arbejde, hvis vi var bedre ved os selv. Kvinder er gode til at pace sig selv - de holder aldrig pauser, snakker grimt til sig selv og synes aldrig, at de gør det godt nok. Så hvis du ønsker at opleve større arbejdsglæde, gælder det om at se på dit indre arbejdsmiljø. Hvordan leder, motiverer og taler du til dig selv? Lav en beskrivelse af, hvordan din indre leder skal være, siger businesscoach Lisbeth Nielsson.
- Der er forskel på stress og travlhed, for hvis du arbejder med noget, du elsker, har det en anden og mere positiv indflydelse på dig, end hvis du gør noget af pligt. Pligt kan være en barsk arbejdsgiver. Vi er opdraget med ord som 'burde' og 'skulle' - men hvad nu hvis dit job slet ikke er dig? Så er det let af få stress. Det kan derfor være en god idé at finde ud af, om du nu også har det rette job.
- Når det er sagt, så behøver man ikke nødvendigvis skifte job for at få en gladere arbejdsdag. Det er også et spørgsmål om, hvad du fokuserer på, for i enhver situation er der noget positivt og noget negativt. Jeg bruger meget tid på at lære folk at fokusere på det, de godt kan lide. Hvis du snakker problemer, kan du med det samme mærke, hvad det gør ved dig. Kropssproget ændrer sig, og hele nervesystemet følger med. Ved bevidst at holde fokus på det, du godt kan lide, kan du være med til at styre dit eget humør og velbefindende, siger Lisbeth Nielsson.

7: Hent overskud sammen med dine børn
- Når vi er sammen med vores børn, har vi stor mulighed for at udvikle os - børn får os til at blive opmærksomme på, hvordan vi selv er, og hvordan vi har det her og nu. I de situationer, hvor vi har svært ved at holde vores børn ud, har vi i virkeligheden også sværest ved at holde os selv ud. Hvis du for eksempel har en vild søn og selv er rolig, kan din irritation være udtryk for, at du skal slå dig noget mere løs, siger familieterapeut Fie Hørby.
- At have børn handler meget om at få glæden ind i sit liv, og det gør man ved at lave noget sammen med dem, som man godt kan lide. Det giver dig en helt anden energi, end hvis du irriterer dig over at skulle lave noget, du hader. Så drop den dårlige samvittighed, når du ikke gider slås med sværd, og tænk på, at det, der giver dig energi, også giver dine børn energi. Kærlighed er kun at give det, vi kan stå inde for. Find derfor ud af, hvad du godt kan lide - er det at tegne, læse højt eller spille spil? Det er vigtigt at være ærlig og autentisk over for sine børn, siger Fie Hørby.
 
8: Drop bekymringerne
Bekymringer knytter sig ofte til selvfølelsen, for når man er meget presset i hverdagen og skal leve op til en masse, hviler man ikke godt i sig selv. Stress gør, at man lettere bliver offer for bekymringer og føler, at man er nødt til at yde stadig mere for at blive anerkendt. Efterhånden som bekymringerne accelererer, føler man sig mere og mere utilstrækkelig.
- Vi gør os en masse bekymringer om vores job, børn og parforhold. For at bryde den onde cirkel, må vi rydde op i vores fornemmelse af at være okay, for vi behøver ikke være ufejlbarlige for at kunne fungere. Selvaccept og positive historier om en selv fjerner meget af bekymringen, siger psykolog  Emilie Jahnnie Sigård.
Ofte har vi en ubehagelig følelse i kroppen uden at vide, hvad det drejer sig om. Find derfor ud af, hvad der ligger til grund for bekymringerne og spørg dernæst dig selv: Hvad er det værste der kan ske? Så vil du opdage, at der ikke er så stor grund til at bekymre sig, som du troede. En god måde at blive mere realistisk på er at skrive skrækscenarier ned sammen med positive modhistorier, så du bagefter kan se, hvad der faktisk skete. Hvis du er meget bekymret, hjælper det at skifte fokus ved bevidst at lave noget, som skaber en positiv følelse i kroppen - det kan være at gå en tur i naturen eller klappe sin hund.
- Lyt til din intuition og lad være med at ignorere, hvis du føler at noget skal ændres eller undersøges. Det gælder om at finde strategier til at dæmpe bekymringen, så den ikke fylder for meget i dit liv. Når du overvældes af bekymringer, kan du sætte dig ned med lukkede øjne og mærke din vejrtrækning. Forestil dig, at du slår rødder i jorden, tøm hovedet og hør lydene omkring dig. Det hjælper dig til at få ro i sindet, siger Emilie Jahnnie Sigård.
 
9: Få styr på din økonomi
Mange kvinder har en tendens til kun at tænke kortsigtet, når det gælder deres egen økonomi, men kvinder bliver faktisk ældre end mænd, så det er ekstra vigtigt at have styr på økonomien i god tid før alderdommen.
- Man kan ikke regne med at samfundet tager sig af en senere hen. Det arbejde, man lægger i familien i form af madlavning, børnepasning og rengøring får man ikke løn for, så hvis du går på deltid for at få hjemmet til at fungere, skal du sørge for, at noget af jeres løn går til pensionsindbetalinger. Det samme gælder, hvis du har barselsorlov. Ellers bliver du senere straffet, siger privatøkonomisk rådgiver Lisbeth Burgaard, der har specialiseret sig i kvinders privatøkonomi.
- Kapitalpensioner bliver ikke længere delt ved skilsmisse. Så hvis du sammen med din mand har taget lån i jeres hus for at sætte pengene ind på hans pension, bliver denne andel i huset din mands særeje. Selv om det går godt mellem jer nu, er det en god idé at tænke langsigtet.
- Når man tænker kortsigtet har man altid brug for pengene, men husk at du aldrig bliver for gammel til at shoppe, så udjævn din shoppíng, så du også kan gøre det senere i livet. Man får let oparbejdet gæld, især når man har små børn, men tænk over, hvordan du skruer din gæld sammen. Pas på gæld hos kreditkortselskaber og små steder rundt omkring - saml hellere din gæld i banken og få en bedre rente. Drop kontokreditkort og hurtige køb på afbetaling, for de er dyre i længden. Prisen på sådanne lån er ofte oppe på 20 procent, mens bankerne ligger på omkring 10 procent. Det er værd at tænke over, næste gang du shopper en kjole - for du har ikke lyst til at betale det dobbelte for den, vel? siger Lisbeth Burgaard.
 
10: Styrk dit parforhold
Hvem siger, at et harmonisk ægteskab behøver betyde, at man sover med hinanden i hånden? Parterapeut Helle Stage mener, at vi stadig hænger fast i gamle billeder af, hvordan et godt ægteskab er, og at det er på tide at tænke i nye baner.
- Vi må først se på vores egne behov og skabe vores eget rum, før vi kan skabe et fælles rum med vores partner. Hvis din mand for eksempel er begyndt at snorke, har du brug for at sove i et andet rum for ikke at få forstyrret din nattesøvn. Det er endnu tabubelagt at have hver sit soveværelse, men det burde være naturligt, for det giver forholdet et ekstra pusterum og en større dynamik i seksuallivet, siger Helle Stage.
Nyere amerikanske undersøgelser viser også, at kvinder tænker mere klart og bliver psykisk afbalancerede af at sove alene.
- Mange mænd føler sig truet, når kvinder forsigtigt starter med at bede om eget værelse, men kvinden skal tage sit behov alvorligt. Der snakkes så meget om, at vi skal skabe tid til parforholdet, men det er altafgørende at bruge tid på sig selv for at få energi til sin mand, sexlivet og børnene. Hvis man ser alt arbejde ude og hjemme som en helhed, bruger vi meget mere tid og energi på det fælles rum end på at lade op alene. Når man har fået børn sammen, er man under huden på hinanden og nærmest en del af hinanden, og så er det svært at se den andens behov, men det er vigtigt at give hinanden plads, siger Helle Stage.

Aut. Psykolog, forfatter, foredragsholder og sanger. Emilie Jahnnie Sigård

Aut. Psykolog, forfatter, foredragsholder og sanger
Emilie Jahnnie Sigård

tlf:2684 4596
mail@livsvejlederen.dk

4070 Kirke Hyllinge (Lejre)
2830 Virum

Bog af Emilie Jahnnie

Det sensitive hjerte - Når alle døre står åbne


DKK 299,00


Psykolog Emilie Jahnnie Sigård læser op fra sin unikke bog om sensitivitet

Pressemeddelelse
Det Sensitive Hjerte

I ny bog giver psykolog og kunstner et anderledes bud på, hvordan livet leves med sensitivitet og sårbarhed

Læs mere her