Da jeg får noget tid tilbage besluttede mig for, at undersøge årsager og behandling i forbindelse med den tinnitus, som jeg har lidt af i 18 år, var jeg ikke klar over, at jeg ville erhverve mig en vigtig brik i min forståelse af en lang række kropslige symptomer.

 

Da jeg får noget tid tilbage besluttede mig for, at undersøge årsager og behandling i forbindelse med den tinnitus, som jeg har lidt af i 18 år, var jeg ikke klar over, at jeg ville erhverve mig en vigtig brik i min forståelse af en lang række kropslige symptomer.

Denne research ledte mig frem til nogle undersøgelser der viser, at tinnitus i mange tilfælde ikke sidder i det auditive system (høre systemet.) I stedet er det et resultat af nogle processer i hjernen og samspillet mellem det limbiske system og det autonome nervesystem.

Jeg har ofte sagt, at det autonome nervesystem er i spil, når stress og angst reaktioner går i rundgang og når spændinger og symptomer sætter sig i kroniske mønstre. Det autonome nervesystem styrer mange ubevidste processer i kroppen og forbinder sig, efter min mening, til ubevidste mønstre i psyken og følelser.

Det limbiske system ligger i den inderste del af hjernen, og er bl.a. forbundet til den del af hjernen, der kaldes Amygdala, som er med til at bearbejde stærke følelser af fx angst. Her er også en forbindelse til hypothalamus, som styrer frigivelsen af bl.a. stresshormonet adrenalin, hvilket giver et kropsligt respons som hjertebanken, øget svedproduktion og opmærksomhed. Adrenalin er et af de stoffer der udløses når vores krop reagerer på fare med "kamp eller flugt", som er en instinktiv overlevelsesmekanisme i flere af kroppens systemer.

Når mennesker fx får en piskesmælds skade så hænger det sammen med, at kroppen automatisk laver en opspænding af nakkeområdet for ikke at halsen skal knække. Når de der rammes stadig har ondt i nakke, ryg og men svimmelhed og synsforstyrrelser måneder efter en sådan reaktion, er det fordi kroppen på en eller anden måde ikke kan forstå, at den ikke længere skal være i alarmberedskab.

I forbindelse med tinnitus er påstanden, at den lyd der høres er en lyd, der opstod i en periode/episode af traume, stress eller chok, eller bare i forbindelse med en ubehagelig, angstfyldt erindring. Lyden er ikke længere til stede, men fordi det limbiske system forbinder lyden med angst og ubehagelige følelser bliver hjernen ved med at afspille lyden i et loop, en evig gentagelse. Det limbiske system sender også signaler til det autonome nervesystem, og forskellige processer af angst, anspændelse og negative tanker får symptomet til at køre i rundgang. Kroppen husker.

Det er vigtigt at forstå at den der lider ikke bare kan tage sig sammen. Det er ikke kun et "psykisk" spørgsmål. Det er en lang række processer, der både er psykiske, kognitive, neurologiske og i nogen grad ubevidste. Jo mere angst og panikagtige tanker og forventninger, der bindes til et symptom, des værre vil det ofte forekomme.

Jeg mener, efter 14 år som psykolog, at denne forståelse kan overføres til en lang række symptomer og ubehag i kroppen. Kroppen lagrer smertelige erindringer af både fysisk og psykisk art.

Den sensitive krop er mere modtagelig end den ikke så sensitive. Nervesystem og sanseapparat vil have en øget risiko for at reagere, når noget belaster eller noget traumatisk sker. Når sensitiviteten er tiltet over i psykisk sårbarhed på et eller flere områder, vil der ofte forekomme en række af hårdnakkede symptomer og oplevelser, såsom kronisk anspændthed eller indre dirren, rastløshed, hovedpine, svimmelhed, øresusen, synsforstyrrelser, spiseforstyrrelser og irritation i fordøjelsessystemet, søvnproblemer og kronisk træthed eller svækkelse, autoimunne reaktioner eller sygdomme, allergier og intolerancer og meget andet. Symptomerne øges af den smerte og de negative forventninger, der følger med og nogle sensitive mennesker lever et mere og mere restriktivt liv med flere og flere beskyttelsesforanstaltninger. Sommetider til et punkt, hvor det går ud over det sociale liv, arbejdsliv og i høj grad trivsel og livsglæde, ligesom at der er mange ting man ikke kan se og opleve.

Uanset om symptomerne er startet som følge af en enkelt begivenhed eller som følge af en mere kompliceret og langvarig problematik er behandlingen sat sammen af mange faktorer. Det kan være tiltag til at styrke immunforsvaret og rense organerne. Det kan være at rense ud i gamle følelsesmæssige sår og få langt større følelsesmæssig bevidsthed om det der belaster og dræner.

Det kan være mindfulness, der hjælper til at give slip på angst og panik og kognitiv terapi til at tænke anderledes om det, der sker. Jeg ved af erfaring, at det letter symptomer at give slip og acceptere. Simpelthen fordi det giver en vis afspænding til kroppen.  Fysiske behandlinger som kranio-sakral terapi er glimrende.

Det findes også chok og traumer behandlinger, ligesom der for tiden forskes i træningsprogrammer, fx i forbindelse med tinnitus, der bryder de neurologiske mønstre.

Min grundlæggende holdning er, at søge at aflaste den sensitive krop så meget som muligt. Gennem det dybe arbejde med gamle sår, gennem ny accept og selvkærlighed. Gennem afspænding og mindfulness. Gennem arbejde med psykisk og fysisk energiregnskab. Gennem arbejde med stress og kroniske spændingsmønstre. Gennem motion, kost, vitamin og mineraltilskud, sunde søvnrytmer, ritualer for afspænding og afslapning. Gennem altid at tale accepterende og beroligende til sig selv, altid at vælge måder at administrere ting på, der letter og lindrer stress og selvbebrejdelse.

Ved i den sidste ende, at få cellerne og nervesystemet til at forstå at der ikke længere er fare på færde. Det er tid til at falde til ro.

Du kan se bud på, hvordan du skaber ro i nervesystemet HER

Du kan se købe mine CD ér med øvelser til Selvkærlighed, afspænding og energiregnskab HER


Kærligst
Psykolog

Emilie Jahnnie Sigård.

Af aut. psykolog
Energipsykologisk Center
Energipsykologisk Center

Aut. Psykolog, forfatter, foredragsholder og sanger. Emilie Jahnnie Sigård

Aut. Psykolog, forfatter, foredragsholder og sanger
Emilie Jahnnie Sigård

Energipsykologisk center

tlf:2684 4596
mail@livsvejlederen.dk

Bog af Emilie Jahnnie

Det sensitive hjerte - Når alle døre står åbne


DKK 299,00


Psykolog Emilie Jahnnie Sigård læser op fra sin unikke bog om sensitivitet

Pressemeddelelse
Det Sensitive Hjerte

I ny bog giver psykolog og kunstner et anderledes bud på, hvordan livet leves med sensitivitet og sårbarhed

Læs mere her